Nie z każdej mąki będzie chleb i nie z każdego chętnego piekarz i cukiernik
15 marca 2023
W obchodzone 15 marca święto piekarzy i cukierników przygotowaliśmy wystawę wybranych materiałów archiwalnych z zasobu Archiwum Państwowego w Kielcach poświęconych piekarnictwu i cukiernictwu. Staraliśmy się przekazać Państwu garść informacji o znaczeniu i odwiecznemu zapotrzebowaniu na wyroby tych specjalistów w różnych okresach historycznych, w okresie wojny i pokoju, niewoli i niepodległości. Bycie piekarzem czy cukiernikiem wymagało od wykonujących te bliskie sobie zawody specjalistycznego wykształcenia. Nie każdy na cukiernika się nada, bo nie z każdej mąki przecież będzie chleb.
Na prezentowanej wystawie przedstawiliśmy materiały archiwalne dotyczące działających na terenie Ziemi Kieleckiej stowarzyszeń i cechów skupiających w swoich kręgach doświadczonych i znanych mistrzów. Zaprezentowaliśmy także drogi do zawodu wybranych rzemieślników słodkich wypieków i pieczywa, na podstawie których z kolei prześledzić można ich losy, pochodzenie, sytuację społeczeństwa polskiego w różnych przedziałach czasowych czy prowadzoną smakowitą działalność mistrzów.
Galeria zdjęć
-
1. Dyplom czeladniczy Stanisława Ura wydany przez Stowarzyszenie Cukierników i Piekarzy w Krakowie w dniu 26 lutego 1918 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 5051
-
2. Świadectwo odbycia praktyki wydane Stanisławowi Urze w dniu 24 listopada 1917 r. przez Teodora Bełczykowskiego właściciela cukierni i restauracji w Sandomierzu, Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 5051
-
3. Życiorys Stanisława Ura sporządzony w Busku Zdroju w dniu 28 grudnia 1936 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 5051
-
4. Świadectwo Przemysłowe wydane w 1926 r. dla Ryterbanda Joska właściciela przedsiębiorstwa wyrabiającego cukierki, Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 4454
-
5. Akta personalne ubiegającego się o kartę rzemieślniczą w zawodzie cukiernictwo (wyrób lodów) Dajtelbauma Moszka Arona, 1939 r./Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 21717
-
6. Podanie Moszka Arona Dajtelbauma do Starostwa Powiatowego w Busku w sprawie udzielenia „karty rzemieślniczej w drodze dyspensy do wyrobu lodów w Chmielniku”, 1939 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 21717
-
7. Podanie Moszka Arona Dajtelbaum do Starostwa Powiatowego w busku w sprawie udzielenia „karty rzemieślniczej w drodze dyspensy do wyrobu lodów w Chmielniku”, 1939 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 21717
-
8. Fotografia Karola Mikołaszek kandydata do egzaminu mistrzowskiego w zawodzie cukiernictwo, 1941 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 7065
-
9. Życiorys Karola Mikołaszek, 1941 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 7065
-
10. Dyplom mistrzowski Karola Mikołaszek w zawodzicie cukierniczym wydany przez Izbę Rzemieślniczą w Kielcach w dniu 6 września 1941 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 7065
-
11. Dyplom mistrzowski Karola Mikołaszek w zawodzie cukierniczym wydany przez Okręgową Izbę Dla Gospodarki Ogólnej w Dystrykcie Radom Grupa Główna Gospodarki Przemysłowej Wydział Rzemieślniczy w dniu 6 sierpnia 1941 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn
-
12. Protokół z egzaminu czeladniczego Karola Mikołaszek w zawodzie cukierniczym przeprowadzonego w dniu 14 lipca 1941 r. w Kielcach, Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 7065
-
13. Fotografia Józefa Borszyńskiego kandydata do egzaminu mistrzowskiego w zawodzie cukiernictwo, 1941 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 5814
-
14. Życiorys Józefa Borszyńskiego, 1941 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 5814
-
15. Życiorys Józefa Borszyńskiego, 1941 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 5814
-
16. Protokół z egzaminu mistrzowskiego w zawodzie cukierniczym Józefa Borszyńskiego przeprowadzonego w dniu 16 grudnia 1941 r. w Kielcach, Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 5814
-
17. Fotografia Edwarda Bednarskiego kandydata do egzaminu mistrzowskiego w zawodzie cukiernictwo, 1941 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 5742
-
18. Świadectwo złożenia egzaminu czeladniczego w zawodzie cukierniczym przez Edwarda Bednarskiego w dniu 5 lipca 1939 r., wydane przez Izbę Rzemieślnicza w Kielcach, Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 5742
-
19. Dyplom mistrzowski Edwarda Bednarskiego w zawodzie cukierniczym wydany przez Okręgową Izbę Dla Gospodarki Ogólnej w Dystrykcie Radom Grupa Główna Gospodarki Przemysłowej Wydział Rzemieślniczy w dniu 11 września 1941 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach,
-
20. Legitymacja mistrzowska Zdzisława Baranowskiego wydana przez Izbę Rzemieślniczą w Kielcach w dniu 28 października 1957 r., Zdzisław Baranowski uzyskał tytuł „Mistrza rzemiosła cukiernictwa, ciastkarstwa, piekarstwa, lodziarstwa”, Izba Rzemieślnicza w
-
21. Projekt przebudowy lokalu cukierniczego na cukiernię „Royal” przy ul. Kolejowej (ul. Sienkiewicza) Nr 27 w Kielcach, właściciel Maciejewski A, Autor projektu arch. Wacław Borowiecki, 1929 r., Akta miasta Kielc, sygn. 4578
-
22. Projekt cukierni drewnianej przy ul. Zgoda w Skarżysku – Kamiennej, własność Marii Sieniarskiej, 1936 r., Akta miasta Skarżyska-Kamiennej, sygn. 624
-
23. Projekt szyldu cukierni przy ul. Hipotecznej Nr 2 w Kielcach, właściciel Jan Rupotnicki, 1941 r., Akta miasta Kielc, sygn. 4311
-
24. Plan istniejącej wytwórni cukierków w Ostrowcu przy ul. Polnej Nr 69, własność Aleksander Kwiatkowski i Spółka, 1947 r., Urząd Wojewódzki Kielecki II, sygn. 2665
-
25. Projekt techniczny Fabryki Cukierków i Wafli Aleksandra Kwiatkowskiego i Spółki w Ostrowcu Świętokrzyskim, 1947 r., Urząd Wojewódzki Kielecki II, sygn. 2665
-
26. Projekt techniczny Fabryki Cukierków i Wafli Aleksandra Kwiatkowskiego i Spółki, Przekrój A-B, C-D, 1947 r., Urząd Wojewódzki Kielecki II, sygn. 2665
-
27. „Rachunek Przychodów i Rozchodów Funduszów Zgromadzenia Piekarskiego w mieście Pilicy za czas od Roku 1819 do końca 1833 uformowany w Pilicy”, Rząd Gubernialny Radomski, sygn. 2585
-
28. „Rachunek Przychodów i Rozchodów Funduszów Zgromadzenia Piekarskiego w mieście Pilicy za czas od Roku 1819 do końca 1833 uformowany w Pilicy”, Rząd Gubernialny Radomski, sygn. 2585
-
29. „Rachunek Przychodów i Rozchodów Funduszów Zgromadzenia Piekarskiego w mieście Pilicy za czas od Roku 1819 do końca 1833 uformowany w Pilicy”, Rząd Gubernialny Radomski, sygn. 2585
-
30. Protokół wypisu na czeladnika piekarskiego Aleksandra Orłowskiego, Kielce 2 kwietnia/20 marca 1908 r., Cech Rzemiosł Spożywczych w Kielcach, sygn. 29
-
31. Protokół wypisu na czeladnika piekarskiego Teofila Pasieka, Kielce 7/20 lipiec 1910 r., Cech Rzemiosł Spożywczych w Kielcach, sygn. 29
-
32. Protokół wypisania na czeladnika piekarskiego Michała Żubra, Kielce 13/26 lipca 1911 r., Cech Rzemiosł Spożywczych w Kielcach, sygn. 29
-
33. Pismo Cechu Piekarzy Chrześcijan w Kielcach do Pana Starosty Powiatowego w Kielcach informujące o składzie osobowym Zarządu Cechu Piekarzy Chrześcijan w Kielcach z dnia 8 marca 1932 r., Starostwo Powiatowe Kieleckie I, sygn. 2352
-
34. Statut Cechu Cukierników Chrześcijan w Kielcach, 1936 r., Starostwo Powiatowe Kieleckie I, sygn. 2352
-
35. Zaświadczenie wydane przez Urząd Starszych Zgromadzenia Cechu Piekarzy w Zawierciuw dniu 24 kwietnia 1927 r. dotyczące odbycia nauki przez Jana Okularczyka, Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 3993
-
36. Życiorys Jana Okularczyka kandydata do egzaminu mistrzowskiego w zawodzie piekarskim, 1938 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 3993
-
37. Życiorys Jana Okularczyka kandydata do egzaminu mistrzowskiego w zawodzie piekarskim, 1938 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 3993
-
38. Akta personalne ubiegającego się o kartę rzemieślniczaw zawodzie piekarstwo (wypiek mac) Frajilich Abrama Jankiela, 1939 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 20653
-
39. Podanie Abrama Jankiela Frajlicha do Starosty Powiatowego w Kozienicach o wydanie karty rzemieślniczej na „samoistne prowadzenie rzemiosła piekarskiego - wypieku mac dla ludności żydowskiej”, 1939 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 20653
-
40. Książeczka czeladnicza w zawodzie piekarskim wydana przez Izbę Rzemieślnicza w Kielcach dla Pawła Buckiego, 1930 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 5736
-
41. Świadectwo złożenia egzaminu czeladniczego w zawodzie piekarskim wydane przez Izbę Rzemieślniczą w Kielcach dla Pawła Buckiego, 1930 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 5736
-
42. Życiorys Pawła Buckiego kandydata do egzaminu mistrzowskiego w zawodzie piekarskim, 1940 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 5736
-
43. Dyplom mistrzowski Pawła Buckiego w zawodzie piekarskim wydany przez Okręgową Izbę Dla Gospodarki Ogólnej w Dystrykcie Radom Grupa Główna Gospodarki Przemysłowej Wydział Rzemieślniczy w dniu 15 sierpnia 1941 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 57
-
44. Fotografia Bronisława Blachnickiego kandydata do egzaminu mistrzowskiego w zawodzie piekarskim, 1941 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 5761
-
45. Podanie Bronisława Blachnickiego do Izby Przemysłowo-Handlowej Wydział Rzemieślniczy w Radomiu o dopuszczenie do egzaminu mistrzowskiego w zawodzie piekarskim, 1941 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 5761
-
46. Zaświadczenie wydane przez Cech Chrześcijan Piekarzy w Częstochowie potwierdzające prowadzenie przez Bronisława Blachnickiego własnej piekarni oraz członkostwo w Cechu Chrześcijan Piekarzy w Częstochowie, 1942 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn.
-
47. Odpis sporządzony przez Urząd Starszych Zgromadzenia Piekarzy w Częstochowie potwierdzający posiadanie przez Bronisława Blachnickiego dyplomu czeladniczego wydanego w 1927 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 5761
-
48. Dyplom mistrzowski Bronisława Blachnickiego w zawodzie piekarskim wydany przez Okręgową Izbę Dla Gospodarki Ogólnej w Dystrykcie Radom Grupa Główna Gospodarki Przemysłowej Wydział Rzemieślniczy w dniu 15 sierpnia 1941 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach
-
49. Fotografia Władysława Pakosińskiego kandydata do egzaminu mistrzowskiego w zawodzie piekarskim, 1942 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 7265
-
50. Życiorys Władysława Pakosińskiego, 1945 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 7265
-
51. Świadectwo stwierdzające przebycie nauki w rzemiośle piekarskim wydane dla Władysława Pakosińskiego w dniu 22 października 1941 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 7265
-
52. Dyplom mistrzowski w rzemiośle piekarskim Władysława Pakosińskiego, 1942 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 7265
-
53. Protokół z egzaminu czeladniczego w zawodzie piekarskim Władysława Pakosińskiego przeprowadzonego w 1942 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 7265
-
54. Fotografia Józefa Walkiewicza kandydata do egzaminu mistrzowskiego w zawodzie piekarskim, 1942 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 7937
-
55. Życiorys Józefa Walkiewicza, 1941 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 7937
-
56. Dyplom mistrzowski w rzemiośle piekarskim Józefa Walkiewicza, 1942 r., Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 7937
-
57. Dyplom mistrzowski w rzemiośle piekarniczym Józefa Walkiewicza wydany w 1959 r. przez Izbę Rzemieślniczą w Kielcach , Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 7937
-
58. Dyplom mistrzowski w zawodzie piekarskim Józefa Walkiewicza wydany w 1942 r. przez Izbę Rzemieślnicza w Kielcach, Izba Rzemieślnicza w Kielcach, sygn. 7937
-
59. Prośba Stanisławy Sobków o zezwolenie na budowę budki drewnianej do sprzedaży pieczywa skierowana do Wydziału Technicznego Zarządu Miejskiego w Kielcach, 1947 r., Akta miasta Kielc, sygn. 3113
-
60. Projekt budki drewnianej do sprzedaży pieczywa na nieruchomości Stanisławy Sobków przy ul. 1 Maja Nr 97 w Kielcach, 1947 r., Akta miasta Kielc, sygn. 3113
Metryczka
Wytworzono: | 2023-03-15 08:26 | przez: |
---|---|---|
Opublikowano: | 2023-03-15 08:57 | przez: AK |
Zmodyfikowano: | 2023-03-15 08:56 | przez: AK |
Podmiot udostępniający: | Archiwum Państwowe w Kielcach | |
Odwiedziny: | 612 |
Rejestr zmian
- [2023-03-15 08:56:57]AKm
- [2023-03-15 08:26:51]AKm
- [2023-03-15 08:26:10]AKn