Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Informacje

Nie z każdej mąki będzie chleb i nie z każdego chętnego piekarz i cukiernik

W obchodzone 15 marca święto piekarzy i cukierników przygotowaliśmy wystawę wybranych materiałów archiwalnych z zasobu Archiwum Państwowego w Kielcach poświęconych piekarnictwu i cukiernictwu. Staraliśmy się przekazać Państwu garść informacji o znaczeniu i odwiecznemu zapotrzebowaniu na wyroby tych specjalistów w różnych okresach historycznych, w okresie wojny i pokoju, niewoli i niepodległości. Bycie piekarzem czy cukiernikiem wymagało od wykonujących te bliskie sobie zawody specjalistycznego wykształcenia. Nie każdy na cukiernika się nada, bo nie z każdej mąki przecież będzie chleb.

Na prezentowanej wystawie przedstawiliśmy materiały archiwalne dotyczące działających na terenie Ziemi Kieleckiej stowarzyszeń i cechów skupiających w swoich kręgach doświadczonych i znanych mistrzów. Zaprezentowaliśmy także drogi do zawodu wybranych rzemieślników słodkich wypieków i pieczywa, na podstawie których z kolei prześledzić można ich losy, pochodzenie, sytuację społeczeństwa polskiego w różnych przedziałach czasowych czy prowadzoną smakowitą działalność mistrzów.

przygotowanie Łukasz Guldon, Paulina Kaleta

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2023-03-15 08:26przez:
Opublikowano:2023-03-15 15:46przez: AK
Zmodyfikowano:2023-08-11 15:46przez: AK
Podmiot udostępniający: Archiwum Państwowe w Kielcach
Odwiedziny:2032

Rejestr zmian

  • [2023-08-11 15:46:23]AKm
  • [2023-03-15 08:56:57]AKm
  • [2023-03-15 08:26:51]AKm
  • [2023-03-15 08:26:10]AKn